Bureau Krediet Registratie

Veel mensen weten niet precies wat het Bureau Krediet Registratie ter Tiel is, en wat het precies doet. In dit artikel gaan we wat dieper in op de geschiedenis en het belang van dit bureau in Nederland.

Waarom is het Bureau Krediet Registratie opgericht?

Het Bureau Krediet Registratie of kortweg BKR is opgericht om kredietverstrekkers te beschermen tegen cliƫnten die hun kredieten niet kunnen terugbetalen. Het bureau is een particuliere onderneming die geopend is in de jaren zestig, een periode waarin veel mensen in de financiƫle zorgen zaten. Door de kredieten van de verschillende kredietafnemers bij te houden was en is het voor iedere verstrekker gemakkelijk om te zien of de persoon waar het om gaat wel kredietwaardig bevonden kan worden.

Wie doen er mee aan het Bureau Krediet Registratie?

De kredietverstrekkers die meedoen aan de registratie van het BKR nemen steeds verder toe. In het begin waren het vooral de grotere banken die zich aansloten maar tegenwoordig kunnen we er ook aanbieders van telefoonabonnementen en credit cards vinden. Het is in Nederland als kredietverstrekker echter niet verplicht om aangesloten te zijn bij het BKR.

Wat doet het BKR voor consumenten?

Het Bureau Krediet Registratie is er niet alleen voor de ondernemer. Nee, het BKR is er tevens om een veelvoorkomend maatschappelijk probleem zoveel mogelijk tegen te gaan. Door consumenten te beschermen tegen het teveel lenen van geld is het mogelijk om de maatschappelijke kosten op dit gebied terug te brengen.

Sta ik in het BKR register?

Er bestaat een grote kans dat ook u bent opgenomen in de administratie van het Bureau Krediet Registratie. Bij het afsluiten van een hypotheek komt u immers ook in het registrer terecht. Dit is echter geen ramp en u hoeft zich er absoluut niet voor te schamen: alleen al in Nederland komen er elk jaar weer een miljoen kredieten bij. In Nederland is het grootste deel van de volwassen bevolking wel eens in het register van het BKR opgenomen.

Wat weet het BKR van mij?

Het Bureau Krediet Registratie houdt van alle inschrijvingen persoonlijke gegevens als de naam, geboorteplaats, het adres en de exacte woonplaats bij. Deze gegevens zijn er zodat kredietverstrekkers de gegevens van de op uw naam geregistreerde kredieten kan vergelijken. Van elk krediet wordt de hoogte, het begin, de aflossingsmaand en de kredietvorm bijgehouden. Wanneer er iets speciaals gebeurd met het krediet komt er een speciale aantekening bij in de vorm van een codering. U ontvangt een A van achterstallig wanneer u uw kredieten niet langer op tijd kunt aflossen.

Wat gebeurt er met een negatieve codering?

Wanneer u een negatieve BKR codering heeft opgelopen, zal er niets ergs gebeuren. Het is zelfs zo dat het nog steeds mogelijk is om geld te lenen bij veel aanbieders. De BKR toetsing is dan ook eerder een indicatie dan een verplichting. Via Marktplaats en andere interessante middelen kunt u altijd nog een krediet afsluiten zonder een enige vorm van codering. Het blijft echter de vraag of dit verstandig is.

240x400